STF tvingas minska fjällturismen i Jämtland

STF har låtit fjällturismen växa till ohållbar nivå på statligt renbetesfjäll i Jämtlands län och riskerar stå utan avtal med länsstyrelsen vid årsskiftet. Nu begränsar föreningen besöksantalet. ”Vi har all anledning att vara självkritiska”, säger generalsekreterare Maria Ros-Hjelm till SVT Jämtland.

Förhandlingarna mellan Svenska turistföreningen, de berörda samebyarna och länsstyrelsen om ett nytt arrendeavtal för STF i västra Jämtlandsfjällen och delar av Härjedalen har pågått i flera år. Länsstyrelsen sade upp avtalet med anledning av att besökarna orsakade stora störningar för renskötseln i området.

På torsdagen meddelade STF vid en pressträff att föreningen kommer att begränsa besökarna i området där STF har flera fjällstationer och fjällstugor.{{quote:12257:R}}

– Vi byggde den första fjällstugan i Jämtlandsfjällen för över 130 år sedan, nu tar vi ansvar genom att ta ett steg tillbaka från de senaste årens utveckling för att kunna möjliggöra ett hållbart friluftsliv i minst 130 år till, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Login