Utredning om hyresmoms välkomnas av civilsamhällesaktörer

Regeringen ger en utredare i uppdrag att se över momsreglerna för uthyrning av lokaler. Något som idrottsrörelse, studieförbund och andra länge har efterlyst. ”Att tillgängliggöra lokaler genom att se över momsreglerna är en viktig pusselbit i helheten av att skapa mer plats för idrott”, säger Johan Karlsson, skattejurist på Riksidrottsförbundet, RF.

Delar av civilsamhället har i dag svårigheter att hitta lokaler, eftersom fastighetsägare inte vill hyra ut lokaler till momsfria verksamheter då det leder till minskad avdragsrätt för moms, samt högre momskostnader för hyresvärden. {{factbox:6069:R}}

− Vi har länge påtalat att den så kallade fastighetsmomsen är problematisk för civilsamhället. Det är välkommet att regeringen nu beslutat om en översyn. Vi kommer givetvis att följa arbetet noga för att skapa bättre förutsättningar för landets alla föreningar. För att underlätta för civilsamhället bör kravet på att hyresgästen stadigvarande måste bedriva momspliktig verksamhet tas bort, säger Johan Karlsson i ett pressmeddelande.

Dagens system bidrar till lokalbrist för föreningar, samtidigt som en del lokaler står tomma i onödan. Nu ger regeringen en särskild utredare i uppdrag att analysera ”effekterna av utökade möjligheter till frivillig beskattning vid uthyrning av lokaler och föreslå lämpliga författningsändringar”.

Login