Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele

I 288 av landets 290 kommuner minskade valdeltagandet i höstens riksdagsval. Men Sorsele kommun i Västerbotten hade i stället det högsta valdeltagandet sedan 1985. ”Svårt att säga exakt varför”, säger kommunchef Mats Engman.

Med en ökning på en halv procentenhet utmärker sig Sorsele i listan när SCB sammanställer valdeltagandet i Sveriges kommuner. I den västerbottniska kommunen steg valdeltagandet med en halv procentenhet i riksdagsvalet, till 81,3 procent. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1985, enligt kommunen.

Kommunchef Mats Engman tycker att det är svårt att säga varför Sorsele sticker ut i statistiken.

– En orsak kan vara att man i en liten kommun som Sorsele känner att man kan vara med och påverka verksamheterna i kommunen, säger han till Altinget. 

Engman tycker att det varit ett större engagemang från de politiska partierna i det här valet. De har velat profilera sig med sina valfrågor och han tror också att möjligheten till förtidsröstning kan göra att fler faktiskt går och röstar. 

Inte heller i Sotenäs på västkusten minskade valdeltagandet, men ökade endast med 0,1 procentenheter.

Överlag innebar riksdagsvalet ett trendbrott jämfört med tidigare valår då valdeltagandet ökat i varje val sedan 2002. Totalt minskade valdeltagandet i riket med tre procentenheter till 84,2 procent. 

I kommun- och regionval gick 80,5 respektive 80,2 procent och röstade, den lägsta nivån sedan valet 2006. Det enligt SCB.

Största tappet

Minskningen var allra störst i de kommuner som haft ett lågt valdeltagande tidigare. I tre Stockholmskommuner minskade valdeltagandet med hela sju procentenheter: Södertälje, Järfälla och Botkyrka. 

Här minskade valdeltagandet mest

  1. Södertälje, 79,6 procent (-7,0)
  2. Järfälla, 79,4 procent (-6,9)
  3. Botkyrka, 71,3 procent (-6,9)
  4. Burlöv, 74,5 procent (-6,3)
  5. Haninge, 79 procent (-6,0)
  6. Sigtuna, 77,4 procent (-5,5)
  7. Upplands-Bro, 81,3 procent (-5,5)
  8. Upplands Väsby, 79,5 procent (-5,2)
  9. Malmö. 77,2 procent (-4,8)
  10. Gnosjö, 81,6 procent (-4,4)

Minskning i procentenheter i parentes.

Forrige artikel Så delar ministrarna på departementet – hon får Socialstyrelsen Så delar ministrarna på departementet – hon får Socialstyrelsen Næste artikel Internmoms: Medborgarskolans bakslag i rätten – ”Kommer överklaga” Internmoms: Medborgarskolans bakslag i rätten – ”Kommer överklaga”