Energiministrarna köper inte höjt förnybartmål

Energirådet var splittrat inför förslagen till sakpolitiska ambitionshöjningar på bland annat förnybara energisidan och byggnadssektorn, och kunde exempelvis inte köpa tanken på att höja det övergripande förnybartmålet till 45 procent.

Snabba på utbyggnaden av solenergi på bland annat alla tak och satsa brett på att ställa om uppvärmningssektorn med värmepumpar och förnybara källor. Det var några av förslagen som förts fram som ett energipolitiskt svar på Rysslands invasion. Men energiministrarna vacklar och kan bland annat inte backa upp uppmaningen att höja ambitionerna på förnybar energi från föreslagna 40 till 45 procent.

{{quote:10773:R}}Det står klart efter att ministrarna, som tidigare i december enats med parlamentet om finansieringen av RepowerEU, nu också satt ner foten kring vissa av de sakpolitiska ändringsförslag som EU-kommissionen föreslagit.

Bland förespråkarna till högre förnybartambitioner finns inte bara bransch- och miljöorganisationer, utan även det internationella energiorganet, som trycker på hur centralt utrullningen av ytterligare förnybar energi i unionen är för att minska beroendet av framför allt fossil energi från Ryssland.

Login