Amerikanerna trycker statsstödsgasen i botten – EU hittar knappt pedalen

Joe Bidens energipaket ger massivt statligt stöd till amerikanska företag. I Europa är skattepolitiken en nationell angelägenhet, och EU:s svar lär därför bli mycket mindre förutsägbart för företagen, skriver Morten Helveg Petersen, Europaparlamentariker för danska Radikale Venstre. 

USA:s president Joe Bidens energipaket, vilseledande kallat Inflation Reduction Act (IRA), kommer att tilldela massiva statliga subventioner till gröna företag på amerikansk mark. Det är en huvudvärk på alla EU:s högsta nivåer. IRA utmanar det europeiska tänkandet och sättet att göra saker och ting på. Det kräver nya svar.

Förutom subventioner tydliggör IRA att USA kan ge sitt näringsliv något som vi inte kan på EU-nivå: skattesänkningar. För ett företag är skattesänkningar konkreta, och inte minst är det en lätt åtgärd att jobba med när företag planerar sina framtida budgetar och investeringar.

Risken är förstås att dansk och europeisk produktion – och inte minst utvecklingen av framtidens gröna teknik – rör sig över Atlanten.

Login