Björk för vänsterns talan i klimattullsarbetet: ”Behövs mer enighet kring syftet”

Lagstiftarna måste enas tydligare om syftet med klimattullarna som övervägs i EU, menar Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk. Annars riskerar verktyget att fallera innan det ens kommer på plats.

Det har dröjt tills i fredags innan de första politiska förhandlingarna drog igång mellan EU-parlamentets partigrupper. Men nu är den interna maktkampen mellan utskotten avgjord, och positionen till hur parlamentet ska se på EU-kommissionens förslag till klimattullar kan börja benas ut.

Men redan innan samtalen riktigt dragit igång tycker Malin Björk (V), som företräder vänsterpartigruppen i förhandlingarna, att det finns en stor risk för att förslaget stöter på patrull. Detta eftersom det råder för stor oklarhet kring vilket syfte som ligger bakom att EU lägger fram förslaget.

– Det finns ett tydligt behov av att säga vad det här förslaget har för målsättning. För beroende på vem man hör prata om förslaget, så kan man ibland uppleva att det ska vara en ren klimatåtgärd. För andra låter det mer som ett förslag för europeiska industrins konkurrenskraft, och för den tredje kan det låta som ett bra sätt att få lite mer klirr i kassan i EU-budgeten, så att man slipper förhandla med en massa motsträviga medlemsländer var sjunde år, säger Björk till Altinget.

Hon har sin position tydlig, och kommer också att försöka övertyga sina kollegor i parlamentet om denna.

– Jag tycker att det här förslaget bara borde bedömas utifrån sin effektivitet vad gäller klimatomställning. Det är det som tullen måste leverera. Det kräver också att man tittar på förslaget på ett annat sätt än i dag, menar Malin Björk.

Login