Brexit ingen höjdare för svenska företag

EU. Handeln mellan Sverige och Storbritannien kommer att påverkas negativt när britterna lämnar EU. Det leder till ökade kostnader och mer krångel för de svenska företagen och konsumenterna, enligt Kommerskollegiums analys.

Kommerskollegium fick i höstas regeringens uppdrag att analysera vad ett Brexit innebär för handeln med varor och tjänster och för tullar. När Storbritannien tar steget ut ur EU lämnar landet den inre marknaden och EU:s tullunion.

Det finns flera olika alternativ för den brittiska relationen med EU i framtiden. Men oavsett alternativ så kommer det leda till en försämring. När det gäller handeln med tjänster finns ett alternativ som inte skulle leda till ett sämre läge – att Storbritannien ansluter sig till EES-avtalet. Men detta är mest en teoretisk lösning då det innebär att britterna måste accepterad den fria rörligheten, vilket Storbritanniens regering har sagt är uteslutet.

Storbritannien är det första landet som lämnar EU och resultatet av de förhandlingarna som ska ske kommer därmed att bilda praxis. Därför måste EU tänka igenom noga hur utträdet går till och vilka avtal som sluts. Särlösningar som innebär fördelar men inte motsvarande åtaganden från britternas sida riskerar att leda till att fler vill följa efter och därmed långsiktigt försvaga EU, enligt rapporten.

Login