C och MP vill kuppa mot EU-energiskattereglerna – men finns det en bakväg?

Trots små utsikter till framgång vill MP och C gå emot gällande energiskatteregler för att möta upp de ökade energipriserna med sänkt skatt på biodrivmedel. Men i och med reduktionspliktens upplägg kan det få samma effekt på marknaden att sänka energiskatten för alla drivmedel generellt. Det lockar dock inget av partierna.

Som ett av flera utspel för att svara upp mot energipriserna som eskalerat till följd av Rysslands invasion i Ukraina, anslöt Miljöpartiet i fredags till Centerpartiets förslag om att gå emot gällande EU-regler och att sänka skatten på biodrivmedel i reduktionsplikten.

Med hänvisning till att EU-kommissionen föreslagit att energiskatter ska kunna differentieras utifrån växthusgasutsläpp och energiinnehåll, så kan nämligen skatten sänkas på de biodrivmedel som är inkluderade i reduktionsplikten utan att stöta på protester i Bryssel, lyder resonemanget.

Effekten skulle i så fall bli ett sänkt pumppris på 1,1 kronor per liter diesel, och cirka en tredjedel för bensin, enligt partiernas beräkningar.

Login