E-handelsuppmaningen: Täpp igen lagluckan

KEMI. En bred palett av åtgärder krävs för att minska risken att farliga kemikalier tar sig in via e-handeln, enligt Kemikalieinspektionen. Men en av de främsta riskerna är redan på väg att få en lösning.

Vid stickprovskontroller på jakt efter farligare kemikalier fanns det anmärkningar på 78 procent av de varor som importerats utanför EU och EES-området. Samtidigt är inte heller den inhemska handeln perfekt – motsvarande siffra på den inre marknaden var 32.

Det behövs därför en bred palett av åtgärder för att begränsa spridningen, konstaterar Kemikalieinspektionen, som på uppdrag av regeringen utrett e-handelns utmaningar ur ett kemikalieperspektiv.

– Det finns inte en åtgärd som kommer att lösa alla problem i e-handeln. Utan det krävs flera olika insatser för att adressera problemen. Vi ser flera breda problem, i och med att e-handeln är komplex. Det är både lagstiftningen och informationen, samtidigt som det behövs mer kunskap om hur e-handeln funkar och vilka aktörer som finns, säger utredaren Anette Andersson.

Fokus för rapporten har varit de privata inköpen, där det framför allt finns ett problem i och med att marknadsplatser som E-bay, Wish, Amazon och Light in a box inte behöver leva upp till att de produkter som säljs via deras plattformar följer EU:s regelverk.

Login