Energipolitiker om elmarknadsreformen: En revolution på elnätsidan

Det är både sött och salt i det paket av förändringar som ser ut att komma på elmarknadsområdet, enligt energipolitiker hos C, MP och KD. Men KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin trycker på att det krävs en rejäl hemläxa, innan exempelvis EU-godkända garantipriser kan vara aktuella i Sverige. 

Elmarknadsreformen på EU-nivå befinner sig än en gång i ett delikat läge. I EU-parlamentet ställs frågan på sin spets om industriutskottets föreslagna mandat faktiskt accepteras av hela parlamentet under torsdagen. Detta efter att en protest från främst ytterhögern fått tillräckligt stöd.

Samtidigt har det spanska ordförandeskapet i måndags presenterat ett nytt förslag till kompromisstext för rådet, med främst minimala förändringar i tidigare bud på framför allt prisstödsskrivningarna. Dessa hoppas förespråkarna nu ska kunna stilla den tyska oron för att franska kärnkraftsstöd genom garantipriser ska förstöra för den egna elmarknaden.

Svenska energipolitiker följer diskussionerna nära. För även om reformen i många delar anses ”kopiera delar av de regler som redan gäller på den nordiska elmarknaden”, så innehåller den också inslag som kan förändra spelfältet för nordiska aktörer. 

C-parlamentarikern Emma Wiesner välkomnar bland annat de krav som föreslås för att få till mer transparens kring elnäten, exempelvis kring var det finns tillgänglig kapacitet.

Login