EU-förslaget: Skälig lön till praktikanter

EU-kommissionen vill förbättra praktikanters villkor och lägger nu fram förslag om skäliga löner, ökad delaktighet och höjd kvalitet på praktikplatser.

Sedan 2014 finns 21 rekommendationer för medlemsländerna att förhålla sig till för att säkerställa kvaliteten på praktikplatser i unionen. I en utvärdering av dessa fann kommissionen ett antal förbättringsområden och lägger nu fram nya förslag.

– Praktikplatser kan vara ett bra sätt för unga människor att få en första arbetserfarenhet, lära sig nya färdigheter och bygga sitt nätverk. Men det måste vara praktikplatser av hög kvalitet, vilket innebär att det finns ett tydligt inlärningsmål, att de får betalt, och att praktikanterna kan få mentorskap och vägledning för att hjälpa dem att övergå till arbetslivet, säger Nicolas Schmit, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättningsfrågor, i ett pressmeddelande.  

Kommissionen lägger dels fram ett förslag till direktiv – det vill säga skarp lagstiftning – om förbättring av arbetsvillkoren för praktikanter, dels nya rekommendationer för medlemsländerna. 

Login