EU-ländernas kandidater till nästa kommission rullar in

En hel del kända namn finns bland de kandidater som redan nominerats av EU:s medlemsländer till nya kommissionärer. Från svenskt håll råder ännu tystnad.

Vid sidan av striden om vilka som ska ha EU:s topp-positioner såsom ordförande i kommissionen och Europeiska rådet börjar även pusslandet kring vilka som kommer att utgöra nästa EU-kommission. Första steget där är att medlemsländerna måste presentera sina kandidater till kommissionärer, som sedan utses av kommissionens nyvalda ordförande och godkänns av EU-parlamentet.

Slovakiens president informerade vid måndagens toppmöte EU-ledarna om att de nominerar Maroš Šefčovič som landets nuvarande kommissionär även för nästa mandatperiod. Šefčovič är idag verkställande vice ordförande för kommissionen, med ansvar för den europeiska gröna given samt för interinstitutionella förbindelser, den senare är en post han även hade 2010–2014.

Finlands premiärminister Petteri Orpo meddelade förra veckan att hans regering skulle nominera Henna Virkkunen som Finlands kommissionärskandidat, uppger Yle. Virkkunen är nyss invald till EU-parlamentet där hon redan har suttit i två mandatperioder. Hon har tidigare varit utbildningsminister i Finland, samt minister för transport och lokala myndigheter.

Login