EU-ledare enas om plan för miljardinvestering

EU. På torsdagskvällen gav EU:s ledare stöd till den drygt 300 miljarder euro stora investeringsplan som kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, presenterat tidigare. De konkreta lagförslagen kommer dock först i januari nästa år.

På ett kort och koncist möte i Bryssel, som avslutades en dag i förtid, backade de 28 stats- och regeringscheferna upp de preliminära dragen i planen, som syftar till att locka privata investerare och som ska skapa sysselsättning och tillväxt i EU.

Planen är att skapa en fond som består av garantier från EU-budgeten och pengar från Europeiska investeringsbanken, och som tillsammans uppgår till 21 miljarder euro. Samtidigt ska en expertpanel hjälpa till att identifiera de projekt som är lönsamma att satsa på. Målet är att investeringar ska öka med 15 gånger de insatta pengarna och att 315 miljarder euro därmed mobiliseras för investeringar.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hoppas att fler länder också kommer att sätta in pengar i fonden för att locka ännu mer kapital. Men på torsdagskvällen var ingen av de 28 stats- och regeringscheferna redo att öppna plånböckerna.

Login