EU-parlamentariker: Nytt ”grönt” handelsspår behöver fyllas på

STRATEGI. Den miljö- och klimatfokuserade tonförändringen i EU:s handelsstrategi välkomnas av svenska handelsparlamentarikerna Karin Karlsbro och Jörgen Warborn. Men fler kort på bordet efterfrågas samtidigt.

– Det är ju inte en att-göra-lista på samma sätt som den tidigare strategin, säger Liberalernas Karin Karlsbro, som tillsammans med handelsutskottskollegan Jörgen Warborn (M) får tillfälle att fråga ut handelskommissionären i veckan.

Men även om den nya strategin inte är lika konkret som Karin Karlsbro önskat på bland annat klimat- och miljöområdet, ser hon positivt på det steg som tas av Kommissionen.
– Om man ser det i ett större perspektiv så är det stort. Och här tar EU ett ledarskap, som naturligtvis kommer att vara obekvämt för andra. Men jag tror det är helt rätt tid att koppla ihop det med den gröna given, säger Karlsbro till Altinget.

En av huvudprioriteringarna för EU-kommissionen – som har stor makt att föra den handelspolitik som de själva vill – är ett kärt barn i handelspolitiska sammanhang.

Kommissionen vill driva på för en reform av WTO, bland annat för att uppdatera spelreglerna för hållbarhetsfrågor.

Och trots det ekonomiska krisläget under pandemin ser både Jörgen Warborn och Karin Karlsbro en ”unik möjlighet” för att reformer kan komma på plats. De pekar både på den nya WTO-chefen Ngozi Okonjo-Iweala och den nya Biden-administrationen i Vita Huset som positiva krafter i sammanhanget.

– Det har inte varit enkelt att vara optimist det senaste åren i handelspolitiken, men nu är det lättare, säger Jörgen Warborn.

– Trots den svåra situationen som vi befinner oss i globalt så finns det en chans till nystart för Världshandelsorganisationen. Och att EU, med den styrkeposition man har i världshandeln, använder det här tillfället för att också koppla ihop det med ambitionerna i klimatarbetet … det vill jag lyfta fram som en historisk möjlighet, säger Karin Karlsbro.

Men slänger inte EU in potentiella diplomatiska brandbomber i frågan genom att bland annat lägga fram förslagen på CO2-gränsjusteringsmekanismen?

Login