EU-skepsis kan styra val i unionen

VAL. 2015 kan bli något av ett ödesår för EU. Under året är det val i flera EU-länder, och unionen kan få en ovanlig plats i det politiska rampljuset.

BRYSSEL. Den 25 januari går grekerna till val. Det grekiska valet är det första i en rad nationella val, där många kommer att få möjligheten att fälla sin dom över de egna politikerna och samtidigt visa Bryssel vad man tycker.

Den vänsterorienterade SYRIZA-koalitionen ser ut att vinna en rejäl seger eftersom man har gått emot den krispolitik som kopplas till EU.  Och även om den karismatiske ledaren Alexis Tsipras har slagit an en försonande ton i valrörelsen, vad gäller tidigare krav på avskrivning av Greklands skuld och uppgörelsen med reformspåret, har det lett till oro för en grekisk euroexit och återupplivad eurokris.

– Det kommer att slå an tonen för hur året kommer att utveckla sig. För om Grekland är tillbaka i ett krisläge kommer det att påverka agendan på hela kontinenten, säger Simon Usherwood som forskar i EU-skepsis på University of Surrey.

Login