EU-topp: Lova mindre och leverera mer

REFORM. EU:s arbete behöver ändras för att politikerna ska kunna leva upp till de krav som medborgaren ställer, enligt kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans. Men ett större reformpaket lär dröja. Först ska unionen hantera utgången av Storbritanniens vägval.

Det är en tuff tid för EU-länderna och de politiska institutionerna i Europa. Migrationskris och terrorhot ska hanteras samtidigt som tillväxten ska öka, jobben bli fler och nya ekonomiska kriser förebyggas. Och som om inte det räcker ska Storbritannien om några veckor, den 23 juni, rösta om landet ska vara kvar i EU.

När det gäller den brittiska folkomröstningen ligger Frans Timmermans lågt. Han är EU-kommissionens förste vice ordförande och vill självfallet ha kvar Storbritannien i EU, men han aktar sig noga för att ge sitt öppna och oreserverade stöd till ”Remain” – att britterna ska förbli ett EU-land. Det kan tolkas som att Bryssel pekar med hela handen om hur britterna ska rösta och det kan få motsatt effekt. Kommissionen kan inte heller göra så mycket åt den brittiska inställningen, enligt Timmermans som är på besök i Stockholm.

– De brittiska väljarna får avgöra om de ska stanna i Europeiska unionen eller inte. Jag räknar med en av britternas största uppfinningar – sunt förnuft – så att de kan stanna kvar ombord. Men detta är en fråga som är helt och hållet upp till det brittiska folket, sade han i samband med en så kallad medborgardialog som EU-kommissionen anordnade.

Login