EU:s nya ledarskap dröjer – medan oron för Trumps comeback sjuder

Nästa EU-kommission med Ursula von der Leyen, Jessika Roswall & co tros inte kunna ta över rodret förrän i december eller efter nyår ­– och kommer därför inte att vara på plats före det ödesdigra amerikanska presidentvalet i november.

BRYSSEL. Även om USA:s nästa president inte tillträder förrän i januari nästa år kommer resultatet av det amerikanska valet att ha en enorm inverkan på europeisk politik direkt efter valdagen den 5 november i år. Särskilt om resultatet blir en comeback för republikanernas Donald Trump.

Till och med demokraternas Kamala Harris kommer att bli en ny erfarenhet för europeiska ledare om hon blir president, eftersom hennes transatlantiska politik aldrig har prövats på allvar. Men det överlägset största orosmomentet är Trump. Ingen tvivlar på att Europa, om han återvänder som västvärldens oberäknelige ledare, kommer att behöva en seriös krishantering.

I Bryssel har politiker, diplomater och experter inom EU och Nato redan under lång tid arbetat med konfidentiella planer för hur krisen ska kunna stoppas om en omvald Donald Trump överger försvarsalliansen eller startar ett handelskrig med Europa.

Login