Gruvbolagets domstolsstrid ger bränsle till utsläppsdebatt

Statliga LKAB vill dra EU-kommissionen inför domstol, men lär få svårt att förändra marknaden för utsläppshandeln i första taget, tror Naturvårdsverkets Fredrik Hannerz. Men han säger också att det långsiktiga värdet av bolagets överklagan inte ska underskattas.

Den statliga gruvjätten överklagar EU-beslutet som placerar delar av deras verksamhet i en "restkategorin" inom utsläppshandeln. De pläderar i sin överklagan för att det är orättvist att bolagets verksamhet, trots en intensiv övertalningskampanj, inte ska få ingå i den riktmärkesgrupp som deras främsta konkurrenter tillhör.
"Fortsätter EU-ETS att subventionera de motvilliga eftersläntrarna är det frågan om vår omställning blir ekonomiskt möjligt" argumenterar vd:n Jan Moström på DI debatt.

Nu hoppas bolaget att Berlaymont ska vika sig och placera om bolagets produktion till sintrade järnmalms-riktmärket, framför den restkategori där verksamheten nu landat.  

Detta skulle dels rendera i att bolaget får fler gratis utsläppsrätter än vad som nu väntar, vilket bolaget ser som en bonus de förtjänar för att de gjort investeringar för att få ner utsläppen.

Login