Gruvreform rusas fram: ”Finns många målkonflikter”

EU:s importberoenden av råmaterial till den gröna omställningen ska minska. Bland annat genom hårda tidskrav på samråden och myndigheternas handläggning. Ansvariga EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) försvarar linjen: ”Jag tror inte att vi tjänar på att det drar ut på tiden.”

Samtidigt som snaran dragits åt genom att Kina infört exportrestriktioner på flera av de metaller som används i den gröna omställningen, går EU-lagstiftarna fram i rask takt för att spika det tänkta svaret för hur importberoendet från enskilda länder ska minska.

På torsdag sätter EU-parlamentet ner foten till det så kallade CRMA-regelverket. Och det ser ut att bli en kvick historia i plenum, då det endast ligger ett fåtal ändringsförslag på bordet.

På samma sätt som det gått snabbt i förhandlingen – förslaget presenterades i mars – så är det sedan tänkt att det ska gå snabbt när nya ”strategiska projekt” kommer på plats. I stora drag syftar reformen till att ge en ”gräddfil” till de industriprojekt som på olika sätt leder till att importberoendet av enskilda länders minskar.

Login