Industrin vann delseger i strid om klimattullar

INSPEL. Delar av den tunga industrin kämpar för att behålla fri tilldelning av utsläppsrätter även när EU inför en klimattull mot omvärlden – och får stöd från EU-parlamentet. Men motståndarna ger inte upp.
– Vi säger fortsatt att vi inte vill se dubbla skydd, säger liberalen Karin Karlsbro.

I de föreslagna inspelen till EU-kommissionens arbete med att ta fram ett lagförslag för en koldioxidbaserad gränsjusteringsmekanism var uppmaningarna inledningsvis skarpa.

Om klimattullen genomförs bör det samtidigt ske en ”parallell, gradvis, snabb och eventuell fullständig utfasning” av de åtgärder som finns till för att skydda industrin från koldioxidläckage.

Men efter veckans omröstning fick den tyngre industrin gehör för sin invändning.

"Högre klimatambitioner kräver stärkt, inte försvagat, koldioxidläckage-skydd" argumenterade ett samarbete av flera tyngre industrirepresentanter i en uppmaning till parlamentarikerna. 

Ett av partierna som ställde sig bakom uppmaningen var Moderaterna.
– EU:s handel med utsläppsrätter är effektiv. Vi vill utvidga systemet, inte ändra på en fungerande ordning. En fullständig utfasning av den fria tilldelningen av utsläppsrätter, som först fanns med i betänkandet, skulle försvåra arbetet mot så kallat koldioxidläckage och urholka konkurrenskraften för svenska och europeiska företag som satsar stort på att ställa om sin produktion till att bli mer hållbar, säger Tomas Tobé i ett uttalande till Altinget.

Kritiker till denna linjen menar att det skulle strida mot WTO:s icke-diskrimineringsprinciper om stöden skulle finnas kvar. Tomas Tobé argumenterar emellertid för EU kan genomföra "tullen"  utan att samtidigt fasa ut den fria tilldelningen:

Login