Investeringsfond ska dämpa flyktingström

MIGRATION. EU-kommissionen lanserar en ny modell för att färre ska fly till Europa. Det ska ske genom avtal med länder i Afrika och runt Medelhavet. De som samarbetar belönas och de som vägrar bestraffas via bistånds- och handelspolitiken.

Planen gäller länder som är ursprungs- och transitländer för flyktingar. I ett första läge handlar det om Jordanien, Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Mali och Etiopien samt ett ökat samarbete med Tunisien och Libyen.

Tanken är att EU ska ingå överenskommelser som ska anpassas efter varje lands behov. Målet är att hindra att människor omkommer på Medelhavet, att stoppa människosmuggling samt att få fler att återvända till sina hemländer och att fler ska avstå från att lämna sina hem.

En viktig del är ett ekonomiskt stöd för att investera i länder och för att angripa de grundläggande orsakerna till flykt.  De befintliga stödprogrammen för Afrika ska byggas ut och där hoppas kommissionen att medlemsländerna kan bidra med ett tillskott på total 500 miljoner euro.

Login