KU-anmälan mot Peter Kullgrens (KD) rovdjurshantering

Lodjur och björn fick åka med på samma bräde som vargen när regeringen informerade riksdagen om att Sverige nu anser att skyddsklassen bör sänkas för dessa rovdjur i EU:s regelverk. Rebecka Le Moine (MP) vill att KU granskar om regeringens förankring i riksdagen av den svenska ståndpunkten har brustit.

MP-ledamoten Rebecka Le Moine vill att KU-granskar om regeringen och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) borde ha förankrat den svenska ståndpunkten om att skyddsklassen för lodjur och björn ska sänkas i EU:s regelverk hos riksdagen.

KU-anmälan görs med anledning av den information som miljö- och jordbruksutskottet fick från regeringen tidigare i januari, inför ett möte i jordbruks- och fiskerådet, där det framgick att Sverige ställt sig bakom en finsk skrivelse om att skyddsklassen för inte bara varg bör sänkas – utan även för lodjur och björn.

Frågan om att sänka skyddsstatusen för lodjur och björn har inte varit uppe för överläggning i miljö- och jordbruksutskottet eller förankrats i EU-nämnden någon gång, skriver Rebecka Le Moine. Det är inte heller känt att det är en del av regeringens politik.

Login