Länder på väg att enas om finansskatt

EU. Tio EU-länder är eniga om arbeta vidare med planerna på en skatt på finansiella transaktioner. EU-kommissionen kommer att söka en politisk enighet om en slutlig överenskommelse inom de närmaste veckorna.

Det bekräftade Pierre Moscovici EU-kommissionär med ansvar for ekonomiska och finansiella frågor i ett uttalande på måndagskvällen efter ett möte med de involverade länderna. Enligt EU-kommissionären är Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Portugal, Slovakien, Slovenien och Spanien eniga om ”de fyra grundläggande funktioner, som kommer att utgöra ryggraden för finansskatten.”, rapporterar Altingets danska redaktion.

EU-kommissionen ska nu skriva ett utkast till juridiks text som kommissionen sedan ska försöka få politiks uppbackning för inom de kommande veckorna.

Det första förslaget om finansskatt från EU-kommissionen gick ut på att aktie- och  obligationshandel skulle beskattas med 0,1 procent och derivat med 0,01 %., vilket skulle ge en årlig intäkt på 57 miljarder euro.

Login