Löften om nya svek – det är farligt att inte hålla det man lovar

Det finns inga gränser för vad den nya EU-kommissionen ska fixa. Ursula von der Leyen har inte botemedel mot allt, men en kommissionär för det mesta. På en kontinent som i besvikelse drivit så många väljare långt ut på högerkanten är det farligt att inte leverera, skriver Europaanalytikern Jette F. Christensen i en analys.

Det är som om Byggare Bob har mejslat ut planen för den kommande perioden i EU. Klimat, korruption, demokrati, ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning, teknisk suveränitet, säkerhet, tillväxt och industristrategi. Det verkar som om man så gärna vill ropa ”ja, det går!” på frågan om det går att fixa att man inte tagit sig tid till att fråga sig hur det ska gå till.

Rumänska Roxana Minzatu har utsetts till vice ordförande för ”människor, kompetens och beredskap”, svenska Jessika Roswall för ”miljö, vattenresiliens och den cirkulära ekonomin”, medan maltesen Glenn Micaellif är tänkt att ansvara för inget mindre än ”rättvisa mellan generationer, ungdom, kultur och sport”.

{{quote:14861:R}}Dansken Dan Jørgensen har föreslagits som kommissionär med ansvar för energi och bostäder. Två stora uppgifter som inte nödvändigtvis sammanfaller och kan delas upp i ett pass före och ett efter lunch. Speciellt inte eftersom det senare området är både angeläget och helt nytt för EU att föra politik inom.

Login