Nya EU-planer för att fördela asylsökande

MIGRATION. För att möta framtida flyktingströmmar vill EU-kommissionen införa ett permanent system för att fördela asylsökande bland EU-länder. Planerna får stöd av de folkvalda i EU-parlamentet.

När EU-kommissionen häromdagen lade fram sitt förslag om att övriga EU ska ta emot ytterligare 120 000 asylsökande som i dag finns i Grekland, Italien och Ungern så bygger detta på en nödparagraf i EU:s grundlag –Lissabonfördraget. Reglerna säger att rådet får besluta om provisoriska åtgärder som kan användas för att stötta de medlemsländer som tar emot många människor i samband med plötsliga flyktingströmmar.

Men EU-kommissionen vill gå ett steg längre. Ett förslag som lades fram i onsdags är att permanenta och obligatoriska regler ska införas för att unionen ska kunna agera snabbt vid akuta situationer och undvika segdragna processer med medlemsländerna i ministerrådet. Dessa regler om bördefördelning ska aktiveras av EU-kommissionen när ett EU-land utsätts för stor belastning på ett lands asylsystem.

Kommissioner ska då bland annat beakta antalet asylansökningar under det senaste halvåret och antalet ansökningar per capita jämfört med övriga EU. Fördelningen ska utgå från en modell där befolkningsstorlek, BNP, antalet asylansökningar under de senaste fyra åren och arbetslöshet i landet vägs in.

Login