Nytt tryck på EU att genomföra asyl-beslut

EU. Återigen ska EU-ledarna ventilera flyktingsituationen i EU. På det pågående toppmötet ska länderna åta sig att faktiskt genomföra det som man är överens om på pappret. Hittills har den politiska leveransviljan varit låg.

Förutom att försöka lösa frågan om Storbritanniens framtid i unionen står flyktingfrågan på dagordningen när stats-och regeringscheferna möts. Men toppmötet blir det inga nya beslut. Slutsatserna lär innehålla nya uppmaningar att öka takten och genomföra det som EU-länderna tidigare har beslutat. Det gäller bland annat beslutet om att omfördela asylsökande som har kommit till Grekland och Italien samt att inrätta mottagningscentren, hotspots, där flyktingar ska registreras och identifieras.

Men det arbetet går trögt. Endast några hundra av de 160 000 asylsökande som ska omfördelas har tagits emot i andra länder och bara ett fåtal mottagningsplatser har inrättats.

Under hösten och vintern har svenska ministrar gång på gång upprepat att de är besvikna på övriga länder som inte agerar. Inför mötet har statsminister Stefan Löfven sagt att han vill öka trycket så att inte EU-ledarna står kvar och stampar på samma ställe senare i vår. På det toppmöte som äger rum i mars måste det finnas konkreta planer på hur besluten ska genomföras snabbt, enligt Löfven. 

Login