Parterna överens om undantag från dygnsvila för assistans

Sveriges Kommuner och Regioner, flera fackförbund och Sobona är överens om undantag från reglerna om dygnsvila för personliga assistenter och räddningstjänst. Nu måste EU-kommissionen ge klartecken.

I november kom parterna överens om skärpta regler för dygnsvila, i linje med EU:s arbetstagardirektiv. Reglerna innebär rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under ett dygn, vilket har ställt till det för bland annat vård, räddningstjänst och personal. I överenskommelsen från november finns ett undantag som innebär att planerad arbetstid i kombination med jour får vara högst 20 timmar. Regelverket väntas träda i kraft i oktober och flera fackförbund har pekat på svårigheten att bemanna alla dygnets timmar. 

I fredags enades SKR, flera fackförbund och Sobona om nya överenskommelser för personliga assistenter, LSS-verksamhet och räddningstjänstpersonal. 

– Det har varit konstruktiva förhandlingar där vi har haft många olika intressen att beakta. SKR och Sobona har slutit överenskommelser med Kommunal om dygnsvila för räddningstjänstpersonal, personliga assistenter och LSS-verksamhet. Vi har även träffat en tilläggsöverenskommelse till den överenskommelse om dygnsvila som träffades i november 2022 med flera av de fackliga organisationerna, säger Ulf Olsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i ett pressmeddelande. {{factbox:4449:R}}

Login