Räddad av tajmingen – så blev det spanska ordförandeskapet ändå helt ok

Med en rad tunga lagstiftningsärenden i hamn får det spanska ordförandeskapet väl godkänt av experter – trots turerna kring den infekterade regeringsbildningen på hemmaplan. Men för spanjorernas del beskrivs det som ett missat tillfälle att visa ledarskap i EU.  

Med en uppgörelse om migrationspakten i hamn under årets sista dagar kan spanjorerna med gott samvete plocka ihop sina ordförandeskapspärmar och ta julledigt. Överenskommelsen är ytterligare en fjäder i hatten för det EU-ordförandeskap som riskerade att kapas av nationella angelägenheter med nyval och infekterad regeringsbildning. 

När ett gäng EU-experter summerar det spanska ordförandeskapet får det, trots de inrikespolitiska turerna, väl godkänt för vad de åstadkommit under sina sex månader. En rad tunga lagstiftningsärenden har baxats i hamn, såsom överenskommelsen om nya regler för artificiell intelligens, en reform av EU:s elmarknad – och nu alltså en överenskommelse om en ny EU-gemensam asyl- och migrationspolitik.

Det historiska beslutet att öppna upp medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien, som togs på årets sista toppmöte, kan även läggas till på listan över vad som åstadkommits under spanjorernas ordförandeskap, även om det i sig inte är ett möte som ordförandeskapet leder.

Login