Regeringen vill göra work-around kring EU-krav på byggnader

EU vill skruva upp kraven på byggnaders energiprestanda för att nå målet om minskade klimatutsläpp från sektorn. Nu ger regeringen Boverket i uppdrag att ändra det svenska energiklassningssystemet för att ge Sverige mildare krav på vilka renoveringar som måste göras när.  

Regeringen ger Boverket i uppdrag att utreda hur energiklassningssystemet för byggnader kan anpassas för att möta de nya krav som väntas komma med EU:s uppdaterade direktiv för energiprestanda i byggnader, EPBD. 

De nya EU-direktivet, som nu slutförhandlas i trilog mellan EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen, innebär att klimatutsläppen från bostads- och fastighetssektorn ska ha minskat med mellan 80 och 89 procent till 2040 och vara noll år 2050.

I förslagen som ligger på förhandlingsbordet ingår också krav på vilka steg som ska tas på vägen dit genom krav på vilka energiklasser byggnader ska ha uppnått vid vilket år. Parlamentets förslag, som är mest långtgående, innebär att de sämsta energiklasserna G och F ska förbättras till klass E senast 2027. Medan kommissionens förslag innebär att samma klasser ska energirenoveras till nästa steg senast 2033. 

Login