Rökt sik från Vättern ursprungsskyddas

Rökt Vättersik kan nu stoltsera med EU:s rödgula märkning.

För att kunna märkas med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) måste en produkt komma från en viss ort eller region och alla led i produktionen måste ske inom ett avgränsat geografiskt område. Att missbruka eller anspela till en SUB-märkt produkts namn är straffbart. I ett pressmeddelande berättar nu Livsmedelsverket att Rökt sik från Vättern har tilldelats SUB-märkningen. För att få säljas som rökt Vättersik måste siken ha fiskats upp i Vättern och rökas inom tio kilometer från Vätterns strand i en rökugn eldad med ved av al.

Livsmedelsverket avråder dock från att äta vildfångad fisk från Vättern allt för ofta eftersom den innehåller höga halter av dioxin och PCB. Den som är barn, ammande, gravid eller som vill bli gravid i framtiden bör äta fisken högt 2–3 gånger per år. Övriga bör inte äta fisken oftare än en gång i veckan.

{{factbox:4373:C}}

Login