Så blir EU:s tionde sanktionspaket mot Ryssland

EU tar till nya metoder för att försvaga Putins krigsmaskin. EU:s nuvarande sanktionspaket syftar till att förhindra att vapen och komponenter för vapenproduktion kommer in i Ryssland. Dessutom försöker EU slå mot Putins propagandamaskineri, namnge och försvaga hans anhängare och vidta åtgärder mot att kringgå sanktionerna.

– Vi har de hårdaste sanktionerna som EU någonsin har infört på plats. Och vi måste se till att de efterlevs. Därför introducerar vi i vårt tionde paket nya åtgärder för att förhindra kringgående av sanktionerna, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens i torsdags.

– Med det här har vi förbjudit alla tekniska produkter som finns på slagfältet. Och vi vill se till att de inte hittar andra sätt att nå dit, sade von der Leyen, vars kommentarer om paketet kan läsas här

Med detta paket lägger EU också för första gången till produkter från tredjeländer i sanktionspaketet genom att stoppa produkter som köpts i tredjeländer från att säljas vidare till Ryssland. Det nämns som ett exempel att Irans revolutionsgarde har försett Ryssland med Shahed-drönare för att attackera civil infrastruktur i Ukraina.

Login