Skärpta krav på Airbnb välkomnas av svenska regeringen

EU-kommissionen vill stoppa olagliga uthyrningar av korttidsboenden och öka transparensen på marknaden. Nu ställer sig regeringen bakom kommissionens förslag som kan tvinga aktörer som Airbnb att rapportera uppgifter om sina användare till medlemsländernas myndigheter.

Mellan 2021 och 2022 ökade korttidsuthyrningarna med 138 procent, enligt EU:s statistik, och utgör i dag en fjärdedel av turismövernattningarna inom EU. Kommissionen ser möjligheter med den växande uthyrningsmarknaden, men också utmaningar med höjda bostadspriserna när bostäder i attraktiva turismområden köps enbart för uthyrning.

Altinget har tidigare rapporterat om att kommissionen vill ställa tuffare krav på uthyrningstjänster, som Airbnb. Hyresvärdar ska bland annat rapportera in uppgifter om identitet och uthyrning till lokala myndigheter.

Nu ställer sig den svenska regeringen bakom förslaget, som bland annat innebär en harmonisering av vilka uppgifter som värdar ska lämna vid registrering av sina uthyrningar. Samtliga EU:s övriga medlemsstater ska också indikerat att de ställer sig positiva till förslaget. 

Login