Splittring mellan toppkandidaterna om migration – men en fråga sticker ut

Ökad arbetskraftinvandring? Utlokalisera asylsökande till Afrika? De svenska toppkandidaterna är delade kring EU:s migrationspolitik de kommande fem åren – men en fråga är de överens om. 

Efter en mandatperiod präglad av förhandlingar kring en gemensam asyl- och migrationspolitik står EU inför ytterligare en rad utmaningar inom migrationsområdet de kommande åren – frågor där dock parlamentarikernas möjlighet att påverka till viss del är begränsad. 

Atinget har frågat toppkandidaterna för de åtta partierna representerade i riksdagen och i Europaparlamentet var de står i fyra nyckelfrågor inom EU:s migrationspolitik efter valet – och åsikterna går isär.{{toplink}}

Alice Teodorescu Måwe (KD): Ja. KD arbetar för mottagningscenter inom och utanför EU:s gränser, att prövningen i högre grad ska ske där människor befinner sig. En sådan ordning skulle innebära färre splittrade familjer, färre ogrundade asylansökningar, färre resor över Medelhavet och en effektivare hantering av mottagarländernas resurser.

Login