Svenska EU-parlamentariker väljer bort viktiga utskottsplatser

De flesta av EU-parlamentets politiska förhandlingar äger rum i utskotten. Ändå saknas svenska ordinarie ledamöter i 14 av EU:s 27 utskott. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter har sex svenska ledamöter, men ekonomi- och budgetutskotten har inga.

Ekonomiutskottet, budgetutskottet och utskottet för budgetkontroll är tre utskott som spelar en viktig roll. Ekonomiutskottet är ett av de utskott som stiftar flest lagar och budgetutskottet beslutar hur EU-budgetens cirka 2 000 miljarder kronor ska fördelas. Dessa tre utskott saknar ordinarie svenska ledamöter. Dagens Nyheters visar i en sammanställning att ytterligare 11 utskott saknar ordinarie svenska ledamöter.

Den socialdemokratiska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon säger till Dagens Nyheter att Socialdemokraterna inte vill öka den svenska EU-avgiften. För att inte behöva rösta nej till alla förslag väljer partiet att inte sitta i budgetutskottet.

Utskott som behandlar klimat, medborgerliga fri- och rättigheter och jämställdhet samlar mellan fyra och sex svenska ledamöter vardera. Men i 14 av de 27 utskotten lyser de 21 svenska EU-parlamentarikerna med sin frånvaro på de ordinarie platserna.

Login