Svenskt stöd till nya kontroller för att resa till EU

GRÄNSER. EU är på väg att införa resetillstånd för att kontrollera dem som ska resa från visumfria länder in i unionen. Kommissionen vill ha en snabb lösning och den svenska regeringen är positiv till planerna.

Förslaget från EU-kommissionen lades fram i höstas och innebär att en ny typ av dokument ska införas för personer som reser in i EU från länder som idag inte behöver visum till EU. Det rör sig om ett 60-tal länder, bland annat USA, Australien, Kanada, Japan, stora delar av Latinamerika samt länder på Balkan.

I framtiden kommer medborgare från dessa länder att behöva betala fem euro för ett särskilt resetillstånd, Etias, (European Travel Information and Authorisation System. Resenären kontrolleras därmed i förväg och syftet är att upptäcka och hindra misstänkta terrorister och andra kriminella samt illegala migranter från att ta sig in i Schengenzonen och därmed kunna resa fritt mellan de 22 EU-länder som ingår.

Nästa steg är att EU:s ministerråd under våren ska mejsla fram en gemensam ståndpunkt och den lotten faller på rådet för rättsliga och inrikesfrågor.

Login