Sverige försvarar lag mot räntesnurror

SKATTER. De begränsade möjligheterna för företag inom en koncern att göra ränteavdrag gäller lika för alla, oavsett om företaget finns i Sverige eller i ett annat land. Det skriver regeringen i sitt svar till EU-kommissionen, som anser att de svenska reglerna hindrar fri etablering och därmed strider mot EU-fördraget.

För att ett företag ska få dra av räntebetalningar till ett annat företag i samma koncern ska det vara minst 10 procents skatt på en sådan inkomst i det land där det andra företaget hör hemma. Om skulden har kommit till bara för att koncernen ska få lägre skatt blir det inget ränteavdrag. Men om företaget kan visa att skulden har affärsmässig grund får räntorna dras av även om det långivande företaget inte beskattas med minst 10 procent.

Regeringen tycker inte att det innebär någon inskränkning i etableringsfriheten. Reglerna motverkar skatteflykt och förhindrar att den svenska skattebasen urholkas, skriver regeringen.

Kommissionen ifrågasätter också att det är företaget som måste bevisa att skulden har kommit till av affärsmässiga skäl, och inte Skatteverket som ska bevisa att det är fråga om skatteflykt. Här hänvisar regeringen till att huvudprincipen i Sverige är att den skattskyldiga som har bevisbördan för avdrag, medan Skatteverket har bevisbördan för intäkter.

Login