Sverige inte ensam om problem med rekrytering av lärare

KORTNYTT. Sverige är inte ensamma om att ha lärarbrist och stora utmaningar med att göra läraryrket attraktivt, visar en ny rapport från EU-kommissionen om lärarutbildningarna runt om i Europa. 

Nätverket Eurydike har på uppdrag av EU-kommissionen undersökt situationen för lärarutbildningen runt om i Europa. Rapporten "Teaching Careers in Europe: access, progression and Support" sammanfattar hur lärarutbildningen är uppbyggd runt om i Europa, hur den politiska styrningen varierar länderna emellan och vilka utmaningar lärarutbildningen står inför. Den jämförande studien ser över 43 länders utbildningssystem för lärare med fokus på grundskola och gymnasium. 

Läs också: Expert: Vi går mot statlig huvudman

Sverige är inte ensamma om att lida av lärarbrist, utan många europeiska länder har samma problem. Tillsammans med Norge, Nederländerna och Danmark rapporterar Sverige att den allra största utmaningen för lärarprogrammet är att många väljer att hoppa av utbildningen. Samt att platserna på lärarutbildningen är svåra att fylla. Sverige är även ett av de länder som beskriver en situation där många unga lärare byter yrkesbana och är svåra att hålla kvar som lärare. Detta delar Sverige med bland annat Frankrike, England och Schweiz. 

Login