Sverige kan missa EU:s infrastrukturmål

KORTNYTT. En granskning från Riksrevisionen visar att de åtaganden som Sverige antagit i form av utbyggnad av vissa vägar och järnvägar med syfte att skapa ett sammanhållet stomnät inom EU inte har prioriterats.

De EU-mål som sattes 2013 innebar en gemensam infrastrukturplanering som ska leda till att EU senast 2030 skapat effektiva och högkvalitativa transportkorridorer genom hela EU. Undersökningen från Riksrevisionen visar att regeringen och Trafikverket, som har övergripande ansvar att interagera EU-målen med de nationella målen, inte har prioriterat EU-målen tillräckligt. Enligt ett pressmeddelande från Riksrevisionen kan detta på sikt leda till att EU-målen inte kommer att nås i tid. 

– Varken i den övergripande planeringen eller i enskilda projekt har Trafikverket tagit tillräcklig hänsyn till EU-målen, och regeringen borde ha varit mer aktiv i sin styrning på området. Sammantaget riskerar detta att leda till att EU-målen inte nås före 2030, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Riksrevisionen har nu uppmanat regeringen att dels ta ett tydligare grepp om den svenska utbyggnaden av EU:s stomnät, och dels precisera integreringen i den nationella infrastrukturplaneringen.

Login