Toppmöte i Bryssel: 5 huvudvärkar för Ulf Kristersson och co

Det finns inga lätta ämnen på EU-ledarnas dagordning när de träffas i Bryssel på torsdag och fredag.

De två återstående dagarna av det svenska EU-ordförandeskapet tillbringar statsminister Ulf Kristersson (M) i Bryssel tillsammans med unionens övriga stats- och regeringschefer på det årliga sommartoppmötet. Mötet lär dock bli allt annat än en sommardans med en lång rad tunga frågor på dagordningen. Här är några av toppmötets knäckfrågor:

I ett dygn bets det naglar över hela Europa, när Putins egna legosoldater förra helgen plötsligt vände sig mot sina ledare och marscherade mot Moskva. När de 27 EU-ledarna möts i Bryssel på torsdag och fredag får de sin första chans att diskutera det oväntade upproret i öst och lufta sina tolkningar av vad det betyder för stabiliteten i Ryssland och för kriget i Ukraina. De har också en annan svår punkt på dagordningen. Nämligen om unionen kan ta de tillgångar som den har fryst från rika ryssar och andra på EU:s sanktionslistor och få dem att växa så att det kan betala för återuppbyggnaden av det sönderbombade Ukraina. Det är dock mycket rättsligt svårt att genomföra, och Europeiska centralbanken har varnat för att en sådan manöver skulle kunna förstöra förtroendet för euron globalt.

Flera länder anser att det behövs fler morötter och mindre piskor på Ukrainas väg mot EU-medlemskap. Särskilt Baltikum och ett antal andra östeuropeiska länder vill redan erbjuda det krigshärjade landet utsikter till att få grönt ljus att inleda officiella anslutningsförhandlingar i slutet av året. Andra länder påminner om att Ukraina ännu inte lever upp till de krav som ställdes när landet beviljades officiell kandidatstatus för ett år sedan, till exempel när det gäller att bekämpa korruption. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att finnas med på videolänk under delar av mötet, där han får möjlighet att lägga in ett gott ord för sitt land.

Login