Veckan i EU: von der Leyens avskedstal och kraftmätning i Santiago

EU-kommissionens ordförande håller sitt stora årliga linjetal om tillståndet i unionen för – kanske – sista gången. Det kommer under en vecka när EU-parlamentarikerna röstar om förnybar energi och nödvändiga råvaror och när de europeiska ekonomi- och finansministrarna åker till Spanien där de kan avgöra vem som blir nästa EIB-chef.

EU-kommissionen lägger fram sin senaste ekonomiska prognos. Samma dag kommer Catherine De Bolle, chef för det europeiska polissamarbetet, att lägga fram den första så kallade referensrapporten om kampen mot ekonomisk brottslighet i unionen.

På eftermiddagen samlas Europaparlamentet i Strasbourg för läsårets första plenarsammanträde. Utskottet för konstitutionella frågor röstar på kvällen om parlamentets sammansättning efter nästa val. Totalt förväntas församlingen utökas från 705 till 720 medlemmar – nio länder förväntas få skicka fler folkvalda till Bryssel och Strasbourg, bland annat Danmark som går från 14 till 15 platser. Detta måste dock bekräftas av hela parlamentet på onsdag och sedan slutgiltigt fastställas av EU-länderna. Sveriges 21 platser i parlamentet står dock fast.

Europaparlamentet röstar om nya mål för förnybar energi som ska stå för minst 42,5 procent av förbrukningen år 2030. De måste också godkänna ett nytt gemensamt stöd för att bygga upp den europeiska vapenindustrin, och sedan måste de ge grönt ljus till den nya bulgariska kommissionsledamoten med ansvar för forskning, kultur och utbildning, Iliana Ivanova, efter att hennes företrädare lämnade Bryssel för att bli sitt lands utrikesminister i våras.

Login