Veckan i EU: Åldrande européer, digital omvandling och ödesdigert val i Polen

Europeiska ministrar åker till Luxemburg för att diskutera teknikens sociala konsekvenser, medan Natos försvarsministrar samlas i Bryssel. Samtidigt värmer polackerna upp inför årets EU-valsmäll i slutet av veckan.

EU:s social- och arbetsmarknadsministrar samlas i Luxemburg för att bland annat diskutera hur ny teknik påverkar arbetsmarknaden och hur man kan säkerställa rättvisa i Europas digitala omvandling. Ministrarna kommer också att informeras om två lagförslag från EU-kommissionen: ett om bekämpning av våld mot kvinnor och ett om inrättandet av ett EU-intyg för personer med funktionsnedsättning och ett parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning.

Ny teknik står också högst upp på dagordningen när Europaparlamentets utskott för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi sammanträder i Bryssel för att rösta om ett ambitiöst förslag för att främja strategiskt viktig teknik i EU. Kommissionen har föreslagit att man ska inrätta en europeisk plattform för strategisk teknik (STEP) för att kanalisera miljarder till stöd för utvecklingen av artificiell intelligens, robotar, förnybar energi och medicinsk teknik.

EU:s utrikes- och säkerhetspolitiska chef Josep Borrell är i Omans huvudstad Muscat för att leda ett möte i det gemensamma rådet mellan EU-länderna och Gulfstaterna tillsammans med Omans utrikesminister Sayyid Badr bin Hamad Al Busaidi. Utrikesminister Tobias Billström deltar från Sveriges sida. Förutom Oman inkluderar Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) även Bahrain, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Saudiarabien. Samarbete med oljerika muslimska länder om bland annat energi, säkerhet och terrorismbekämpning har hög prioritet för EU.

Login