Veckan i EU: Elpriser, naturstrider och spänningar kring EU:s budget

En rad ambitiösa ministermöten i Luxemburg och Stockholm dominerar denna EU-vecka, där det också kan komma ett kontroversiellt förslag från kommissionen om EU:s budget i en ny era.

Den europeiska elmarknadens framtid står på spel när EU:s energiministrarna möts i Luxemburg på ett möte där Ebba Busch (KD) håller i ordförandeklubban. Efter månader av totalt oförutsägbara elpriser utlösta av energikrisen, kriget i Ukraina och EU:s sanktioner mot Ryssland försöker medlemsländerna nu enas om en reform. Syftet är att göra elpriserna mindre beroende av fluktuerande priser på fossila bränslen och skydda konsumenterna från prishöjningar. Om ministrarna enas om en position ska den nya lagstiftningen sedan förhandlas med Europaparlamentet. 

Lite längre söderut reser en delegation från Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter till Lampedusa och Sicilien i södra Italien för att inspektera hanteringen av irreguljär invandring över Medelhavet, som återigen växer för varje dag.

Under flera dagar kommer parlamentariker att träffa företrädare för den italienska sjöräddningstjänsten och andra myndigheter, samt experter från olika icke-statliga organisationer och från EU:s gränsbyrå Frontex. 

Login