Veckan i EU: EU-ministrar i Stockholm, Balkanmedling och ljus i Brexittunneln

Konflikten mellan Kosovo och Serbien flyttar till Bryssel, energi- och transportministrarna kommer till Stockholm och kommissionen fokuserar på trafiksäkerhet. Samtidigt väntas Estlands premiärminister Kaja Kallas försöka bli omvald denna vecka.

I Stockholm bjuder det svenska EU-ordförandeskapet, i form av energiminister Ebba Busch (KD) och infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD), in de europeiska energi- och transportministrarna till ett tvådagarssamtal om den kommande reformen av elmarknaden och om gröna transporter. Middag avnjuts på Vasamuséet och Steninge bruk.

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak arbetade hårt förra veckan för att sälja in en lösning på kvarstående frågor kring Brexit-skilsmässoavtalet – särskilt kring Nordirland – som har förhandlats noggrant med EU de senaste månaderna. Nu ser det ut som att han kommer att presentera avtalet på måndag, dock i ett djävulskt svårt politiskt klimat där Sunak navigerar mellan både bland sina egna EU-skeptiska partikollegor och arga nordirländska unionister.

EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell får besök av Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti för ett allvarligt samtal vid en tidpunkt då relationerna mellan de två befinner sig vid fryspunkten.

Login