Veckan i EU: Två år efter Rysslands invasion och vill von der Leyen sitta fem år till?

Medan EU:s utrikesministrar diskuterar Israel och Ukraina och Aleksej Navalnyjs änka besöker Bryssel förväntas EU-kommissionens ordförande tillkännage sin kandidatur för ytterligare en mandatperiod i EU-toppen. Senare i veckan samlas Europas finansministrar på en fotbollsstadio i Flandern.

EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel för att diskutera främst de två stora internationella kriserna: Rysslands angreppskrig mot Ukraina och krisen i Mellanöstern. 

Några dagar före tvåårsdagen av Rysslands stora invasion av Ukraina, den 24 februari, ska ministrarna också utvärdera det rysk-ukrainska kriget tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, som kommer att delta via videokonferens. Samtidigt får ordföranden för Europeiska rådet, Charles Michel, besök av Yuliya Navalnaya, änka efter den centrala Putinmotståndaren Aleksej Navalnyj, som i fredags rapporterades död i ett fängelse i norra Ryssland.

Utrikesministrarna ska dessutom diskutera krisen i Mellanöstern med FN:s samordnare för humanitära frågor och återuppbyggnad i Gaza, den tidigare nederländska utrikesministern och finansministern Sigrid Kaag. Debatten är svår eftersom människor och regeringar i Europa ofta är splittrade i sina analyser av kriget mellan Israel och palestinska Hamas. 

Login