Veckan i EU: Förslag om PFAS-förbud, extra toppmöte och fokus på konkurrenskraft

Tre dagar av informella ministermöten i Stockholm. Sverige presenterar tillsammans med Danmark, Tyskland och Holland ett förslag till begränsning av över 10 000 PFAS-ämnen i EU. Och så hålls ett extra toppmöte i Bryssel i veckoslutet.

EU:s konkurrensministrar inleder ett tre dagar långt informellt möte i Stockholm. Värdar för mötet är energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) samt utbildningsminister Mats Persson (L). De första två dagarna står den inre marknaden och industrin på dagordningen och då pågår även en företagsmässa då innovativa svenska företag visas upp. Därefter tar forskning över agendan.

Samma dagar, 6-8, hålls även möten i expertgrupperna för klimatanpassning och implementering i Stockholm. Då diskuteras resultatet av COP27 och EU:s genomförande av Parisavtalet.

I Bryssel väntas besök från Moldavien, som tillsammans med Ukraina beviljades kandidatstatus förra sommaren. Det är bland andra EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell och utvidgningskommissionären Olivér Várhely som kommer att tala med Moldaviens premiärminister Natalia Gavriliţa om handel, energisektorn och konsekvenserna av Rysslands invasion av grannlandet Ukraina. Premiärminister Gavriliţa möter också Europaparlamentets talman Roberta Metsola och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Login