Veckan i EU: Fullt fokus på nytt klimatmål

Ett nytt klimatmål för 2040, en slutspurt för att få pengar till Ukraina och beslut om gränsvärdena för bly och ny genteknik står på dagordningen inom EU denna vecka.

Vid ett toppmöte i förra veckan gav EU:s ledare slutligen klartecken till att skicka 50 miljarder euro i stöd och lån till Ukraina, efter månader av bråk. Nu tar ländernas förhandlare det nya paketet till Europaparlamentet, där de sista spikarna kommer att hamras in innan en check kan skickas till Kiev. Ukraina-stödet är en del av en halvtidsöversyn av EU:s långtidsbudget, som redan har urholkats av covid-19, krig och naturkatastrofer. Parlamentarikerna vill stödja Ukraina, men hade velat ha mycket mer pengar till exempelvis migration och grön omställning.

De europeiska ministrarna med ansvar för den så kallade sammanhållningspolitiken, som syftar till att utjämna skillnaderna mellan EU:s fattiga och rika regioner, reser till den belgiska staden Mons. Där ska de ta tempen på de ökande sociala spänningarna och den växande ojämlikheten i unionen och diskutera hur detta ska spela in när en ny politik på området ska formuleras inom en snar framtid.{{toplink}}

Dagens stora händelse är att EU-kommissionen, enligt sin planering, ska presentera ett nytt klimatmål för 2040. Enligt djungeltrumman måste européerna ha minskat koldioxidutsläppen med 90 procent vid den punkten. Målet måste sättas så att unionen är på väg mot klimatneutralitet senast 2050.

Login