Veckan i EU: Grön kraftmätning i EU-parlamentet, samtyckeslag och toppmöte

Blickarna riktas denna vecka mot Europaparlamentets miljöutskott, som utkämpar en strid om naturskyddet, som beskrivits som det senaste stridsfrågan i ett spirande kulturkrig mellan den politiska högern och vänstern i Europa. Parlamentet tittar också på nya regler om våld mot kvinnor, medan ledarna för de 27 EU-länderna kommer till Bryssel för sitt traditionella sommarmöte.

Det svenska EU-ordförandeskapets sista vecka inleds med ett möte mellan unionens utrikesministrar i Luxemburg, under ledning av Tobias Billström (M). Ministrarna ska diskutera den ryska invasionen av Ukraina och EU:s relation till Latinamerika och Västindien. En annan fråga på dagordningen är digital diplomati – det vill säga bland annat relationen till världens teknikjättar – som EU-länderna måste dra en gräns för.

Även jordbruksministrarna är i Luxemburg. De har fisk på agendan, bland annat hur många som kan fångas nästa år. Ministrarna ska bland annat också prata om nya regler för bekämpningsmedel och herbicider och om pälsuppfödning. Mötet leds av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Scenen är bäddad för förnyad dramatik i Europaparlamentets miljöutskott, som på tisdag återigen har den hett omtvistade naturrestaureringslagen på sin dagordning – en fråga som för två veckor sedan delade utskottet i två delar. Lagen sätter upp mål för skyddad natur i unionen och har blivit ett intensivt hatobjekt, särskilt för europeiska konservativa, som kräver att förslaget skrotas. Det ska nu beslutas om förslaget kan stödjas i utskottet.

Login