Veckan i EU: Hälsopolitik och EU-debatter i fokus

EU:s ministrar förbereder sig inför sommarens toppmöte och diskuterar allt från försvarsindustrin till cybersäkerhet och rymdpolitik, medan flera debatter inför EU-valet arrangeras i Bryssel.

Efter en lång pingsthelg samlas utrikes- och Europaministrarna i Bryssel. Ministrarna kommer bland annat att ta del av Polens rättsstatliga och demokratiska utveckling i förhållande till artikel 7 i fördraget, som har gett upphov till varningar från Bryssel under de senaste sex åren. EU-kommissionen anser nu att den nya polska regeringen har presenterat så pass trovärdiga reformer att förfarandet kan stoppas. 

Utrikes- och Europaministrarna kommer också att ha en förberedelserunda inför det stora EU-toppmötet den 27-28 juni, där den viktigaste punkten blir utnämningen av en ny ordförande för EU-kommissionen som en del av ett större paket av topposter. Toppmötet i juni kommer att bli mycket intensivt – ledarna kommer även att diskutera Ukraina, Georgien och Mellanöstern, samt nya planer för att förbättra EU:s konkurrenskraft och investera mer i försvaret.

Vid sidan av ministermötet kommer kandidatlandet Moldaviens regeringschef Dorin Recean att besöka EU för att hålla associeringsråd med EU:s utrikeschef Josep Borrell och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi. Financial Times rapporterade i förra veckan att det finns planer på att ingå ett nytt säkerhetsavtal mellan EU och Moldavien, som ligger mellan Ukraina och Rumänien.

Login