Veckan i EU: Hundratals miljoner européer går till valurnorna

Under fyra dagar kommer omkring 373 miljoner väljare i de 27 EU-länderna att ha möjlighet att rösta i valet till Europaparlamentet. I Belgien och Bulgarien hålls också nationella val. Och på torsdag kommer många ögon att riktas mot Frankfurt.

EU-kommissionens ordförande, tillika spetskandidat till sitt eget jobb under nästa mandatperiod, Ursula von der Leyen, är på Sverigebesök. Statsminister Ulf Kristersson (M) och energiminister Ebba Busch (KD) – vars partier tillhör samma partigrupp i EU-parlamentet som von der Leyens hemmaparti, tyska CDU– har bjudit in tyskan för ett samtal om den svenska skogsnäringen. Ett besök på ett småskaligt skogsbruk utanför Knivsta ingår i besöket.

Kandidaterna i valet till Europaparlamentet slutspurtar i jakten på att vinna en plats omväxlande i Bryssel och Strasbourg i söndagens val. Därför finns det goda möjligheter att träffa kandidater i gathörn, på debatter och på sociala medier.

Samtidigt är det relativt lugnt i EU:s institutioner. Europaparlamentet befinner sig i valdvala och den här veckan hålls inga möten i ministerrådet.

Login