Veckan i EU: Kommissionärsgrillning, dubbla toppmöten och budgetdom

Två toppmöten äger rum i den spanska staden Granada den här veckan, då även en ny nederländsk EU-kommissionär ska grillas i Europaparlamentet och EU:s revisorer ska fälla sin dom om hur unionens budget användes förra året.

Europaparlamentet samlas i Strasbourg för ännu en plenarvecka, som sparkas igång med en vad som förväntas bli en tuff utfrågning av ersättaren för Frans Timmermans som nyligen avgick som EU-kommissionär. Den nederländska utrikesministern Wopke Hoekstra kandiderar till rollen som EU:s nya klimatkommissionär, och ska på måndagskvällen grillas av ledamöterna kring sin lämplighet för jobbet.

Även på tisdagen hålls en kommissionärsutfrågning i parlamentet. Turen har nu kommit till den slovakiske kommissionsveteranen Maroš Šefčovič efter att han befordrats till verkställande vice ordförande för kommissionen och nya ämnen har lagts till i hans ansvarsområde. Bland annat är det det övergripande ansvaret för EU:s gröna omställning som han nu ska frågas ut om.

Europaparlamentet riktar också strålkastarna mot hur uppehållstillstånd i Schengenområdet har sålts i Polen i utbyte mot mutor. Dessutom ska de folkvalda rösta om en ny europeisk medielag, som har hamnat i skottgluggen i flera länder.

Login